Bosna Hersek Yöresel Yemekleri

Bosna Hersek Yöresel Yemekleri

24.03.2023

 

BOSANSKİ LONAC: Saraybosna’nın ulusal yemeği olan Bosanski lonac sebzelerle etlerin saatlerce piştiği lezzetli bir güveçtir. Ağzına kadar doldurulan toprak tencerede; büyük et parçaları, patates, domates ve biber gibi malzemeler uzun süre haşlanmaktadır. Ağır ağır pişerken doyurucu bir besine dönüşür. Yanında ekmek veya mısır ekmeği ile sunulabilir. Et (dana, kuzu veya domuz), patates, havuç, soğan, lahana, biber (yeşil veya kırmızı), domates, sarımsak, defne yaprağı, karabiber, tuz isteğe bağlı olarak diğer sebzeler ile yapılır.

 

 

BOŞNAK BÖREĞİ: Boşnak böreği, Osmanlılar tarafından getirilen börek kültürüne Saraybosnalıların kattığı yorumdur. Kıyma, peynir, patates ve ıspanak dolgulu olabilen Boşnak böreği, hemen hemen her fırında kiloyla ya da porsiyonla satılan bir lezzettir. Boşnak böreği, farklı iç harçlarla hazırlanabilir. En yaygın çeşitleri kıymalı (burek), peynirli (sirnica), ıspanaklı (zeljanica) ve patatesli (krompiruša) böreklerdir. Kahvaltılarda, öğün aralarında veya özel günlerde sıkça hazırlanır.

 

 

BEGOVA ÇORBASI: Saraybosna’nın yöresel bir lezzetidir. Tavuk, patates ve kereviz gibi sebzelerin yavaş yavaş pişirilmesi ile hazırlanmaktadır. Begova, oldukça koyu kıvamlı bir çorbadır. Ekşi krema ve sos ilave edilerek tüketilen bu çorba, yerli halk tarafından bayramlarda ve özel günlerde hazırlanmaktadır. Begova çorbası, Bosna-Hersek mutfağının en özel ve sevilen çorbalarından biridir. "Bey çorbası" olarak da bilinen bu çorba, tavuk suyu, sebzeler ve kremayla hazırlanan zengin ve doyurucu bir lezzettir. Özellikle özel günlerde ve davet sofralarında ikram edilen begova çorbası, hem yerel halk hem de turistler tarafından büyük beğeni toplar. Begova çorbası, besleyici ve doyurucu bir çorbadır. Farklı yörelerde farklı tarifleri de bulunmaktadır. Çorbanın kıvamı isteğe göre ayarlanabilmektedir.

 

 

SMOKVARA: Güzel bir Boşnak tatlısıdır. İncir pekmezi kıvamında, koyu kahve renkli olan bu hamura düz bir şekil verilmektedir. Sonrasında hamur pekmez, şeker ve su kullanılarak hazırlanan şerbet ile pişirilmektedir. Adını incirden alan smokvara, oldukça tatlı olması nedeniyle Bosna kahvesi ile tüketilmektedir.

 

 

Balkanlar Tanıtım Filmi