Arnavutluk Yöresel Yemekleri

Arnavutluk Yöresel Yemekleri

23.03.2023

ÇERVİŞ: Arnavut kaşası olarak da bilinen çerviş, hazırlanan unlu karışım üzerine didiklenerek dökülen tavuktan oluşur. Bulgaristan göçmenlerinin karıştırmasına benzer bir tattır.

 

 

ARNAVUT ÇULLAMASI: İçine patlıcan girdi mi güzelleşen yemekler listesinde karşınızda Arnavut çullaması. Patlıcan oturtmaya benzese de Arnavut çullaması fırınlanarak hazırlanır ve parmak yedirir.

 

 

FLİYA: Arnavutça yazılışı “flija” olan fliya, Arnavut mutfağının en önemli lezzetlerinden bir tanesidir çünkü yapımı için demir sac ve marifet gerekir. Boza kıvamında hazırlanan malzemeler tepsiye dökülür ve pişirilmeye bırakılır.

 

 

PERŞEŞ: Aile doyurmaya aday Arnavut lezzeti perşeş, hazırlanan harcın üzerinde masum masum yatan tavukla hazırlanır. Fırına giren tavuk kıpkırmızı çıkar lezzetten.

 

 

PULE PETKA: Şilelilerin de yakından bildiği bir yemek pule petka. Kıtır hale getirilmiş yufkaların üzerine dökülen tavuk suyu ve didiklenmiş tavuklar. Tavuk suyunun şifalı etkisi yufkanın doyurucuğu ile buluşur.

 

 

ARNAVUT PAÇASI: Arnavutların özellikle özel günlerde tercih ettiği bu lezzet, paçanın üzerine gelen tavuk, ciğer ya da farklı bir et ürününden oluşuyor, insanın yedikçe yiyesi geliyor.

 

 

ARNAVUT CİĞERİ: Geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir yemektir. Dışı çıtır, içi yumuşak bir dokuya sahiptir. Baharatların aromasıyla zenginleşmiş lezzetli bir mezedir. Arnavut ciğeri, demir ve B vitaminleri açısından zengindir. Ciğerin tazeliği ve doğru pişirme teknikleri lezzeti etkileyen en önemli unsurlardır.

 

 

ELBASAN TAVA: Elbasan tava, haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu bir sosla fırınlanmasıyla yapılan, geleneksel bir Arnavut yemeğidir. Adını Arnavutluk'a bağlı Elbasan şehrinden alır. Türk mutfağında da yapılır. Elbasan tava, yoğurdun pişirme sırasında kesilmemesi için dikkatli pişirilmelidir. Yemeğin lezzeti kullanılan yoğurdun kalitesiyle doğru orantılıdır.

 

 

SAMSA: Samsa ya da Arnavutça adıyla mantija me kos; şekil olarak mantıya benzeyen, üzerine yoğurtlu sos dökülerek yenen bir börektir. Genelde içi boş olan hamurlar küçük parçalar şeklinde kesilerek tepsilere dizilip fırınlanır ve kızarana kadar pişirilir.

 

 

KAYMAÇİNA: Süt, yumurta ve şekerin bir kap içerisinde iyice çırpılıp fırında pişirilmesiyle yapılan hafif ve basit bir Arnavut tatlısıdır. Genellikle soğuk olarak servis edilir. Geleneksel bir tatlıdır ve yöresel kültürün bir simgesidir. Özel günlerde ve kutlamalarda sıkça ikram edilir. Kaymaçina'nın farklı yörelerde farklı tarifleri bulunabilir. Tatlı, kullanılan süt ve yumurtanın kalitesine göre lezzet farklılıkları gösterebilir. Arnavutluk'ta da Balkanların diğer bölgelerinde olduğu gibi sütlü tatlılar çok sevilmektedir.

 

 

KADAİF: Baklava gibi şerbetle yapılan, orijinali kadayıf olan Osmanlı mutfağına ait bir tatlının Balkan ülkelerinde yapılan bir versiyonudur. Ceviz veya fıstıkla servis edilir.

 

 

TRİLEÇE: Genellikle Arnavutluk mutfağına atfedilir. "Trileçe" kelimesi, Arnavutça kökenlidir ve bu tatlı Balkan ülkelerinde, özellikle Arnavutluk, Kosova ve Makedonya gibi bölgelerde yaygın olarak tüketilir. Ancak, bu tatlı zamanla diğer Balkan ülkelerinde de popüler hale gelmiştir. Trileçe, genellikle üç katlı bir yapıya sahip olduğu için bu ismi almıştır. Kek, krema ve sütlü/şerbetli katlarının birleşimiyle oluşan bu tatlı, Balkan mutfağındaki önemli bir lezzettir.

 

 

Balkanlar Tanıtım Filmi