DUVEC: Sırplara özgü bir lezzet olan Duvec, güveç yemekleriyle oldukça benzer nitelikleri bünyesinde barındırıyor. Sırbistan’da mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetler arasında olan Duvec; kuşbaşı kuzu budu, domates ve biberin eşsiz uyumuyla geliştirilmiş oldukça ayrıcalıklı bir ana yemek. Güveçten farklı olarak içeriğinde fesleğen ve defne yaprağı da bulunuyor.
SKEMBİCİ: Klasik işkembe çorbasının aroma ile renklendirilmiş bir türü olan Skembici, Sırp mutfağının tarihine ilişkin önemli ipuçları sunuyor. Kökleri 13. yüzyıla kadar uzanan bu lezzet, klasik işkembe çorbasından farklı olarak haşlanmış patatesle, güveç içerisinde servis ediliyor.
PEÇENJE: Adı kızarmış et anlamına gelir; pečenje'yi ülkede genellikle çeşitli biçimlerde bulabilirsiniz. Bu, düğünler gibi büyük kutlamalarda mutlaka yenmesi gereken geleneksel Sırp yemeklerinden biridir. Pečenje genellikle tercihinize bağlı olarak bütün bir kızarmış domuz eti, bütün bir kuzu eti veya hatta keçi etidir ve çeşitli garnitürlerle birlikte gelir.
KARADJORRDJEVA ŞNİCLA: Sırp yemeklerinden bir diğeri de rulo domuz eti veya dana bifteğinden yapılan biftek yemeğidir. İçine kaymak, yani pıhtılaşmış krema doldurulur ve daha sonra galeta ununa bulanıp pişirilir, genellikle kızartılır veya fırınlanır. Servis edildikten sonra genellikle patates ve tartar sosuyla birlikte gelir. Pişince içindeki kaymak kremamsı bir sos haline geliyor ve eti süper sulu hale getiriyor.
PLJESKAVİCA: Balkan bölgesinde, Sırbistan'da en çok tüketilen lezzetlerden pleskavitsa. Boşnak köftesi ya da pljeskavica adıyla tanınan bu yemeğin en büyük özelliği kocaman köftelere sahip olması. Bu köfteler hepsi bol yağlı kıymalardan, az baharat katılarak hazırlanıyor. Kimi bölgelerde içine kaşar peyniri konularak pişiriliyor. Şişkin lavaş ekmeğin içine konup, üzerine yoğurtlu bir sos eklenip, yanına salata ile de servis ediliyor. Genellikle dana, kuzu ve domuz kıymasının karışımıyla hazırlanır. Pljeskavica, ızgarada pişirilerek kendine özgü bir lezzet kazanır. Bölgesel farklılıklara göre pljeskavica'nın farklı tarifleri ve pişirme yöntemleri bulunur. Örneğin, bazı bölgelerde içine kaşar peyniri, acı biber veya kajmak (kaymak) eklenir. Pljeskavica, genellikle yanında soğan, kaymak, ajvar (kırmızı biber salçası), turşu veya somun ekmeği ile servis edilir.
SARMA: Türk yemeği olarak bilinen yaprak sarmasıdır. Harcı pirinç, domates, soğan, baharat çeşitleri ile lezzetlendirilir. Lahana veya üzüm yaprağı ile sarılmış pirinç ve et dolmasıdır. Sıcak servis edilmesi tercih edilen sarmanın yanında yoğurt da sunulur. Sarmanın ekşi olanının makbul olduğu düşünülür. Sarma iç harcı, genellikle dana veya domuz kıyması, pirinç, soğan ve baharatlarla hazırlanır. Bazı yörelerde, iç harcına havuç veya diğer sebzeler de eklenebilir.
GİBANİCA: Hırvatistan, Slovenya ve K. Makedonya gibi ülkelerde yaygın bir yemek olmasına rağmen, gibanica esas olarak Sırbistan ile ilişkilidir. Yufka hamurunu (bazen mayalı hamurla değiştirilir) kremsi peynir ve yumurta kombinasyonuyla birleştiren geleneksel bir yemektir. Bu çok yönlü yemeğin en popüler versiyonu halk arasında buruşuk anlamına gelen gužvara olarak bilinir. Gibanica'nın farklı yörelerde farklı tarifleri ve pişirme yöntemleri bulunur. En yaygın çeşitleri peynirli, ıspanaklı ve kıymalı gibanicalardır. Bazı yörelerde, iç harcına kaymak veya diğer peynirler de eklenebilir.