HIRVATİSTAN YÖRESEL YEMEKLERİ

HIRVATİSTAN YÖRESEL YEMEKLERİ

07.07.2025

 

 

​​​​​​

FUZİS TARTUFİMA: Hırvatistan’ın kuzeybatısı, özellikle Istria’daki Motovun ormanı, dünyanın en değerli mutfak malzemelerinden biri olan siyah ve beyaz trüfleriyle ünlüdür. Istrian trüfleri mevsimsel olarak ortaya çıkar ve eğitimli köpekler veya domuzlar yardımıyla bulunur. Yerel trüf avı turları, ziyaretçilere bu mantarlar ve onların karmaşık doğa ekositemi hakkında bilgi verir. Fuži s tartufima, siyah trüf rendesiyle harmanlanmış krema bazlı soslarla yapılan el yapımı ince makarnayı içerir.

 

 

 

SARMASarma, Hırvatistan’ın iç kesimlerinde, özellikle kış aylarında ve tatil dönemlerinde popüler olan sıcak, doyurucu bir yemektir. Tuzlu suda fermente edilmiş lahana yapraklarının, domuz veya sığır kıyması, pirinç, soğan ve paprika ile karıştırılmış bir harcın etrafına sarılması ile oluşur. Rulo, tütsülenmiş kaburga veya sosis ile domates bazlı lahana turşusu ile katmanlanarak yavaşça pişirilir.

 

 

SOPARNİK: Omiš yakınlarındaki Poljica bölgesinden gelen antik bir Dalmaçya böreğidir ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan bile öncesine dayandığına inanılır. İnce, çift tabakalı bir hamur, ince doğranmış İsviçre pazı (blitva), sarımsak, maydanoz ve zeytinyağı ile doldurulur. Kapatıldıktan sonra, taş bir levha üzerinde odun ateşinde pişirilir ve ardından daha fazla sarımsakla tatlandırılmış zeytinyağı ile fırçalanır.
Bu mütevazı düz ekmek, bir zamanlar köylüler için oruç yemeği olarak hizmet verirdi. Günümüzde, Hırvat kanunları altında korunmuş somut olmayan kültürel bir miras öğesidir.

 

 

ŠTRUKLİ: Štrukli, Zagreb’in yakınındaki Hrvatsko Zagorje bölgesinden gelen sevilen bir hamur işi yemeğidir, çiftlik peyniri, ekşi krema ve yumurta ile doldurulur. Hamur inceden inceye açılır, doldurulur ve ardından haşlanır veya fırınlanır. Fırınlanmış versiyonları kremayla kaplanır ve zengin, altın bir kabuk oluşturur. Štrukli tatlı veya tuzlu olabilir ve yıl boyunca, genellikle kutlama etkinliklerinde ve aile öğle yemeklerinde keyifle yenir. Hafif, kremsi ve tatmin edici olan Štrukli, pek çok lüks restoranda ve hatta yurtdışındaki Hırvat büyükelçiliklerinde ulusal gururun bir simgesi olarak sunulmaktadır.

 

 

CEVAPCİCİ: Balkan ülkelerinde yapılan bir tür kebap. Bosna-Hersek ve Sırbistan'da ulusal yemek sayılmaktadır. Doğranmış soğan, acı sos, ayvar, köy peyniri ve kırmızı biberle sunulmaktadır. Bosna-Hersek ve K. Makedonya uyarlamasında dana eti; Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya uyarlamasında ise domuz eti kullanılmaktadır. Baharatlı kıyma köfteleri, genellikle somun ekmeği veya lepinja ( pide) ile servis edilir. Ćevapčići, ızgarada pişirilerek kendine özgü bir lezzet kazanır. Bölgesel farklılıklara göre ćevapčići'nin farklı tarifleri ve pişirme yöntemleri bulunur. Örneğin, bazı bölgelerde içine acı biber veya peynir eklenir.

 

 


PEKA: Ana ürün olarak bazen bir kuzu etinin, bazen bir mürekkep balığının özellikle patates gibi birçok sebzeyle ve sarımsak, baharatlar, zeytinyağı ve beyaz şarapla harmanlandığı ve sonrasında da yüksek köz ısısı altında birkaç saat kapağı kapalı şekilde pişirildiği mis kokulu bir yemektir.

 

 


BLİTVA: Tipik bir ızgarada pişirilen balık yemeğidir. Sağlıklı ve bir o kadar lezzetli olan blitva, diğer ızgara balık yemeklerinden farklı olarak, İsviçre pazısı, dilimlenmiş sarımsak ve kızartılmış patates ile yapılmaktadır. Blitva, A, C ve K vitaminleri, demir, magnezyum ve lif açısından zengindir.Blitva yaprakları, patates, zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber kullanılır.

 

 


KONTONJATAKontonjata, ayva meyvesinden yapılan geleneksel bir tatlıdır. Ayvanın yumuşayana kadar şekerle pişirilmesinin ardından üzerine konulan ceviz ve defne yaprağıyla servis edilmektedir. Dubrovnik’te rakının yanında sıklıkla tüketilen bir tatlı olan kontonjata için Portun restoranına gidilmesi tavsiye edilmektedir. Uzun süre pişirildiği için yoğun ve sert bir kıvama sahiptir.

 

 

FRİTULE: Küçük kızarmış hamur topları, genellikle pudra şekeri ile süslenir. Fritule, içine kuru üzüm, elma veya rom gibi farklı malzemeler eklenerek zenginleştirilebilir. Fritule, genellikle kahve veya çay ile birlikte servis edilir.