KOSOVA YÖRESEL YEMEKLERİ

KOSOVA YÖRESEL YEMEKLERİ

07.07.2025

 

GİBANİCA: Gibanica, Balkanların genelinde çok popüler ve sevilen bir çeşit börek. Yumuşak peynirle doldurulmuş geleneksel bir buğday unu böreği. İç malzemesi, genellikle süzme peynir gibi yumuşak sürülebilir bir peynir oluyor. Kolayca hazırlamak için hazır hamurlar tercih edilebiliyor. Ancak taze açılmış ve pişirilmiş hamurla da yapılıyor. 

 

 

 

PRİZREN TAVA: Bu tarifte et, özellikle kuzu veya dana eti olarak tercih ediliyor. Patatesin de dâhil olduğu prizren tava, özünde Priştine'ye özgü geleneksel bir yemek. Bu doyurucu yemek çeşitli baharatlarla tatlandırılıyor ve genellikle soğan, yoğurt gibi malzemeler içeriyor. Yemeğin adı, mutfak gelenekleriyle bilinen Prizren şehrinden geliyor. Pişirme işlemi sırasında farklı malzemeler bir kabın içine katmanlar halinde yerleştiriliyor ve pişirme sırasında birbirlerine karışmaları sağlanıyor. Prizren tava, genellikle taze ekmek ve salata eşliğinde servis ediliyor. 

 

 

 

PİTE: Çok yönlülüğüyle bilinen bu hamur işi, çeşitli malzemelerle doldurulabiliyor ve bu da onu hem tatlı hem tuzlu damak zevklerine uygun hale getiriyor. Tatlı versiyonları elma veya peynirden oluşabilirken, tuzlu pite genellikle ıspanak, peynir veya kıyma ile dolduruluyor. Altın rengi dış bölümü oldukça iştah açıcı. Pişirildiğinde de nefis bir şekilde çıtır çıtır oluyor. Pite günün herhangi bir saatinde tüketilebiliyor; mükemmel bir kahvaltı, atıştırmalık veya tatlı olarak servis ediliyor. 

 

 

 

FLİJA: Kosovalıların krepe benzer versiyonunun bir yükseltmesidir; krep benzeri hamurun birçok farklı ince katmanından oluşur, üst üste dizilir ve 'sač' adı verilen özel bir metal kapak kullanılarak açık ateşte açık havada pişirilir (ama cidden, bir UFO'ya benziyor). Arnavut mutfağının en çok zaman alan yemeklerinden biridir, bir nevi hamur barbeküsü gibidir, ancak sonunda doğru yaparsanız, buna harcadığınız tüm zaman kesinlikle buna değer.

 

 

 

 

PETULLA: Esasen Balkanlar'daki donutların kuzeni gibi, derin yağda kızartılmış hamur toplarıdır. Kabarık, altın renginde, çıtır çıtır bir dokusu vardır ve Kosova'daki en yaygın kahvaltılardan biridir. Tadı nötrdür, en azından geleneksel versiyonu, bu yüzden son kullanıcı nasıl yiyeceğine karar verebilir. Bir dilim ekşi Arnavut peyniriyle birlikte yiyebilir veya tatlı reçel veya çikolata kremasıyla kaplayabilirsiniz.

 

 

 

PROJE: Özünde proja , esas olarak mısır unundan yapılan, rustik, doyurucu bir tada sahip tuzlu bir kektir. Bu mısır ekmeği tarihsel olarak bir kapıcı yemeğiydi, bu yüzden Amerikan muadili gibi tatlı olmasını beklemeyin. Yani isterseniz üzerine bal gezdirebilirsiniz, ancak burada bu oldukça sıra dışıdır. Genellikle sade olur ancak biraz peynir veya ıspanakla doldurabilir ve yanında yoğurt veya ekşi krema ile servis edebilirsiniz.

 

 

 

GJELLË ME QİQRA: Aslında nohut ve sakatat içeren bir yemeğe tercüme edilir ve tam olarak budur. Esas olarak nohuttan veya bazen barbunya fasulyesinden ve kuzu veya dana sakatatından (karaciğer, akciğer ve benzeri) yapılan doyurucu, rustik bir güveçtir. Sakatat küp küp doğranır, güvenilir nohutlarla birleştirilir, baharatlanır ve kısık ateşte pişirilir, nesillerdir Kosova yemek masalarını ısıtan zengin ve lezzetli bir güveç elde edilir.

 

 

 

 

SPECA TE MBUSHUR: Dolmalık biberlerin kıyma, pirinç, soğan ve baharatlardan oluşan lezzetli bir karışımla cömertçe doldurulduğu bir yemektir. Balkanlar'da çok popüler olan bir başka tür doldurulmuş sebze yemeğidir. Bu biberler doyduktan sonra (kasıtlı bir kelime oyunu), yumuşayana ve içleri tamamen pişene kadar domates bazlı bir sosta pişirilir.

 

 

 

 

TURLİ PERİMESH: Kosova'nın en iyi vejetaryen yemeğidir - biber, patlıcan, kabak, domateslerden oluşur, bir güveçte yavaş pişirilir, birbirlerinin lezzetlerini emer ve sonuçta doyurucu bir yemek, yarı güveç, yarı güveç ortaya çıkar. Biraz et ve ekmekle birleştirilebilir veya tek başına yenebilir.

 

 

 

TAVË KOSİ: Kuzu veya keçi etiyle yapılan, marine edilmiş ve ağzınızda tamamen yumuşayana ve eriyene kadar bir sürü farklı sebze ve aromatik otla yavaş pişirilmiş klasik bir Arnavut et yemeğidir. Yemek geleneksel olarak tava adı verilen büyük bir fırın kabında hazırlanır.