GİBANİCA: Gibanica, Balkanların genelinde çok popüler ve sevilen bir çeşit börek. Yumuşak peynirle doldurulmuş geleneksel bir buğday unu böreği. İç malzemesi, genellikle süzme peynir gibi yumuşak sürülebilir bir peynir oluyor. Kolayca hazırlamak için hazır hamurlar tercih edilebiliyor. Ancak taze açılmış ve pişirilmiş hamurla da yapılıyor.
PRİZREN TAVA: Bu tarifte et, özellikle kuzu veya dana eti olarak tercih ediliyor. Patatesin de dâhil olduğu prizren tava, özünde Priştine'ye özgü geleneksel bir yemek. Bu doyurucu yemek çeşitli baharatlarla tatlandırılıyor ve genellikle soğan, yoğurt gibi malzemeler içeriyor. Yemeğin adı, mutfak gelenekleriyle bilinen Prizren şehrinden geliyor. Pişirme işlemi sırasında farklı malzemeler bir kabın içine katmanlar halinde yerleştiriliyor ve pişirme sırasında birbirlerine karışmaları sağlanıyor. Prizren tava, genellikle taze ekmek ve salata eşliğinde servis ediliyor.
PİTE: Çok yönlülüğüyle bilinen bu hamur işi, çeşitli malzemelerle doldurulabiliyor ve bu da onu hem tatlı hem tuzlu damak zevklerine uygun hale getiriyor. Tatlı versiyonları elma veya peynirden oluşabilirken, tuzlu pite genellikle ıspanak, peynir veya kıyma ile dolduruluyor. Altın rengi dış bölümü oldukça iştah açıcı. Pişirildiğinde de nefis bir şekilde çıtır çıtır oluyor. Pite günün herhangi bir saatinde tüketilebiliyor; mükemmel bir kahvaltı, atıştırmalık veya tatlı olarak servis ediliyor.