KACAMAK: Makedonya mutfağının geleneksel bir yemeği olan kaçamak, kulağa oldukça sempatik gelen bir isme sahip. Fakat merak etmeyin, bu yemeğin tek güzel özelliği bu ilginç ismi değil. Son derece doyurucu ve besleyici bir yemek olan kaçamak, ülkemizde de biliniyor.
Kafkas ve Türk mutfağını da etkileyen kaçamak Balıkesir, Edirne, Çanakkale, Denizli gibi şehirlerde özellikle daha yaygın. Basit malzemelerle hazırlanmasına rağmen bir lezzet şöleni yaratan Makedon yemeği, farklı öğünler için uygun. Yemeğin hazırlanışında mısır unu, tereyağı, lor peyniri kullanılıyor. Sofraya gelirken ise kremalı ya da yoğurtlu şekilde servis yapılıyor.
SİYAH ERİKLİ YAHNİ: Oldukça orijinal bir Makedon yemeği tatmak istersen sana siyah erikli yahniyi önerebiliriz. Bölgeye özgü olan bu zahmetli yemek, alıştığın yahni türlerinden pek çok açıdan ayrılıyor. Siyah erikli yahninin en ayırt edici özelliği, pişirme sürecinde az miktarda sirke kullanılması ve elbette içerisine eklenen siyah eriğin kendine has tadı. Siyah erik, yemeğe hafif mayhoş bir tat katıyor. Özellikle Makedonya’nın Üsküp şehrinde bu köklü tarifin meşhur olduğunu ifade edelim. Bu arada Makedonya’da siyah erik, bölgeye özgü rakının hazırlanmasında da tercih ediliyor.
TAVCHE GRAVCHE: Makedonya’yı ziyaret edenlerin mutlaka tattığı tavche gravche, temel olarak beyaz fasulyenin pişirilerek toprak kaplarda servis edilmesiyle hazırlanıyor. Tavche gravche yerel dilde zaten tavada fasulye anlamına geliyor. Makedonya genelinde ve hatta Balkanlarda tava yemekleri ön planda. Bu yemeklerden biri olan tavche gravche, zaman zaman füme domuz eti, pastırma ya da suho meso gibi kurutulmuş etlerle de bir araya getiriliyor. Bu tarz etlerden hoşlanmıyorsan sade olarak da talep edebilirsin.
GJOMLEZE: Makedonya’nın güneyinde daha popüler olan gjomleze, tadına bayılacağın bir börek türü. Makedonya haricinde Kosova ve Arnavutluk’ta da epey sevilen bu börek, geleneksel olarak yufka veya baklava hamuruyla yapılıyor. Börek hazırlanırken mutlaka her katmanı tereyağı ile yağlanıyor. Makedonya’nın Ohrid, Struga ve Prespa gibi bölgelerine uğraman durumunda pek çok noktada bu köklü börek türünü bulabilirsin. Aslında gjomleze, bizdeki gözlemenin Balkan versiyonu olarak düşünülebilir.
KAYMAÇİNA: Görünüm itibariyla krem karameli anımsatan kaymaçina, özellikle de Üsküp şehrinde çok popüler. Şeker, yumurta, süt gibi basit malzemelerle hazırlanmasına rağmen orijinal bir lezzet sunan kaymaçina, muhallebiyi andıran bir kıvama sahip. Fırında hazırlanan kaymaçina, 1950’lerden sonra gerçekleşen göçlerden sonra ülkemizde de yaygınlaşmış. Özellikle de Bursa ve çevresinde kaymaçinanın farklı tarifleriyle karşılaşmak mümkün.
TAVCÊ GRAVCÊ: Bu tavada kızarmış fasulye geleneksel toprak çömleklerinde pişirilen kıvamlı ve yoğun bir fasulye güvecidir. Taze Makedonya kırmızı biberi de olmak üzere, tadını zenginleştiren çeşitli baharatlar ve sebzeler eklenir. Bildiğiniz kuru fasulye değildir.“Güveçte pişmiş kuru fasulye” gibi sığ bir tanımla harcanamayacak bir şeydir. Kuzey Makedonya mutfağının önemli bir parçasıdır. Geleneksel bir yemektir ve yöresel kültürün bir simgesidir. Özel günlerde ve kutlamalarda sıkça hazırlanır.
ŞAR KÖFTESİ: Izgara çeşitlerinin en güzelidir Şarska Pleskavica. Büyükçe yuvarlak ve düz köftenin içinde kaşkavaldan (kaşar peynirinden) oluşur. Köfteyi ortadan bıçakla kestiğinizde hafiften eriyen kaşar peynirinin etle olan birleşimin tadına varacaksınız. Şarska oldukça doyurucu bir köfte çeşididir. Balkan mutfağının önemli bir parçasıdır. Kuzey Makedonya kültüründe önemli bir yere sahiptir ve genellikle özel günlerde hazırlanır.
OHRİ ALABALIĞI: Ohri Gölü'ndeki endemik bir alabalık türü kullanılarak servis edilen Ohrid trout, şehir mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. İçi temizlenen balıklar; ıspanak, yumurta sarısı ve ekşi krema ile doldurularak pişirilmektedir. Genellikle çorbayla servis edilir. Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.
BOMBİCİ: Minyatür bombacıklar” anlamına gelen bombici, hurma, badem, incir ve kakao tozu karışımından yapılmış trüflerdir. Bu minikler yoğun ve zengin çikolatalı ganaj ile kaplanıp hindistancevizi rendesinde yuvarlanırlar.
SELSKO MESO: Geleneksel olarak toprak kaplarda hazırlanan ve tipik malzemeleri arasında domuz eti, soğan, füme et, kıyma, krem peynir, mantar, biber ve şarap bulunan Selsko Meso, bir mantarlı ve etli güveç olarak tanımlanabilir. Selsko meso'nun farklı yörelerde farklı tarifleri ve pişirme yöntemleri bulunur. Bazı yörelerde mantar, patates veya havuç gibi sebzeler de eklenir.