SLOVENYA YÖRESEL YEMEKLERİ

SLOVENYA YÖRESEL YEMEKLERİ

07.07.2025

 

KRAİNER SOSİSİ: Slovenya'nın en meşhur yemeği olduğu kesin. Sosis ince, iri taneli ve tütsülenmiş bir sosis türüdür. Genellikle lahana turşusu veya ekşi pancar garnitür olarak servis edilir. Ancak bu sosisi soğuk olarak da yiyebilirsiniz. 

 

 

 

STRUKLİJİ: Tek başına veya garnitür olarak, çok çeşitli dolgu malzemeleriyle yapılan bir hamur rulosudur. Hamur hem tatlı hem de tuzlu olarak hazırlanabilir. Fırında pişirilebilir veya haşlanabilir. En bilinen çeşitleri tarhun otlu, lor peynirli, cevizli, elmalı veya haşhaşlı olanlarıdır.

 

 

 

JOTA ÇORBASI: Jota çorbası, genellikle lahana turşusu, barbunya fasulyesi, patates, biber, sarımsak ile yapılan çorba, oldukça koyu kıvamda bir çorbadır ve genellikle soğuk kış aylarında yenir. Sloven mutfağında çorba çok önemli bir değere sahiptir. Bu nedenle bunun gibi sebzeli, etli ve balık ürünlerinden yapılan çok çeşitli çorbalar bulabilir, deneyebilirsiniz.

 

 

 

BOGRACH GOULASH: Aslında Macar kökenli olan ama Slovenyalılar tarafından uyarlanan bograc (Güveç) isimli bu yemek, ülkede çok ünlü bir yemektir. O kadar ki, mekanlardaki neredeyse her masada bir kişi bu yemekten sipariş eder. Malzemeler farklılık gösterebilir ancak en geleneksel tarife göre patates, sığır eti veya geyik eti, biber, baharat ve biraz şarap ile yapılır. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. Bol etli ve yoğun bir yemektir. Bazı restoranlarda köy ekmeği tarzı bir ekmeğin ortası alınarak yemek buraya doldurulur. Pişirilme yöntemi sebebiyle etler harika lezzetlidir ve koyu kıvamlı bir yemektir. Sipariş etmeden önce, oturduğunuz mekanda ne eti kullanılarak pişirildiğini mutlaka sorun. Bir çok yer domuz eti kullanarak pişiriyor çünkü.

 

 

 

COMPE S SKUTO: Süzme peynir ile servis edilen bu haşlanmış patates yemeği, 19. yüzyıldan bu yana Soča vadisinde çok yaygın bir yiyecek olarak tüketiliyor. Čompe, genellikle akşam yemeği için tercih edilen ve tek başına yenen bir yemektir.

 

 

 

KRANJSKA KLOBASA: Slovenya'nın geleneksel sosisi, genellikle hardal ve kızarmış patates ile birlikte servis edilir. Domuz etinden yapılan ve tütsülenen bir sosis türüdür. Koruma altına alınmış coğrafi işarete sahip bir yemektir. Kranjska klobasa haşlanabilir, fırınlanabilir veya sotelenebilir. Genellikle lahana turşusu veya şalgam turşusu, ekmek ve yaban turpu (hardal) ile servis edilir. Kranjska klobasa, güveçler, risottolar ve makarnalar gibi diğer yemeklerde de malzeme olarak kullanılabilir.

 

 

 

IDRIJKİ ZLİKROFİ: İnce hamur ile doldurulmuş ve genellikle tereyağı ve reçel ile servis edilen bir tür mantı. Slovenya'nın Idrija kasabasından gelen geleneksel bir Sloven mantısıdır. Hamur ve patates dolgusundan yapılır ve genellikle garnitür olarak servis edilir. Patates, pastırma (isteğe bağlı), soğan, frenk soğanı, mercanköşk, tuz, karabiberden oluşan iç harcı vardır.

 

 

 

PREMURSKA GİBANİCA: Katmanlı bir tatlı pasta, içinde peynir, makarunalar, ceviz ve elma bulunur. Genellikle kahve veya çay ile birlikte servis edilir. 

 

 

 

POTİCA: Ceviz, makaruna veya diğer dolgularla doldurulmuş, ince hamurlu bir rulo tatlı. Slovenya'ya özgü geleneksel bir bayram tatlısıdır. Mayalı hamurdan yapılır ve çeşitli iç harçlarla doldurulur. En bilineni cevizli potica olsa da, haşhaş tohumlu, tarhunlu, fındıklı, kuru üzümlü, ballı ve lor peynirli gibi farklı çeşitleri de bulunur.