YUNANİSTAN YÖRESEL YEMEKLERİ

YUNANİSTAN YÖRESEL YEMEKLERİ

07.07.2025

 

 

STİFADOYunan mutfağının en sevilen geleneksel yemeklerinden biri olan Stifado, bol baharatlı ve aromatik bir yahni tarifidir. Özellikle soğuk havalarda içinizi ısıtacak, yumuşacık etin ve tatlı soğanların muhteşem uyumunu sunan bu yemek, uzun süre pişirilerek lezzetini zirveye taşır. Tarçın, karanfil ve kırmızı şarap ile zenginleştirilen Stifado, damakta unutulmaz bir tat bırakır. Hem özel davet sofralarında hem de aile yemeklerinde sıklıkla tercih edilen bir yemektir.

 

 

 

FETA PEYNİRİ: Yunanistan'ın geleneksel peyniri olan feta peyniri keçi, inek ve koyun çeşitlerine sahip. Tüm dünyada bilinen bir lezzet olan feta peyniri; salata ve yemeklerde de mezelerde de sıkça kullanılıyor.

 

 

 


ASMA YAPRAĞINDA SARDALYE: Asma yaprağında sardalye hem hafif hem de besleyici bir Yunan lezzeti. Sardalye balığının asma yaprağı içerisine sarılarak fırında ya da ızgarada pişirilmesiyle hazırlanan bu leziz yemeği Yunanistan gezinizde mutlaka deneyin.

 

 

 

MİDYELİ PİLAV: Taze deniz ürünleri ile adından söz ettiren Yunan mutfağı, enfes deniz ürünlü lezzetler sunuyor. Midyeli pilav da bunlardan bir tanesi. Ayıklanmış midyelerin domates ve biberle harmanlandığı bu lezzet deniz ürünlerinden vazgeçemeyenlere hitap ediyor.

 

 

 

KURABİYEDES: Adından anlaşılabileceği gibi kurabiyeden bahsediyoruz. Özellikle de Türkiye’de ‘Kavala kurabiyesi’ olarak bilinen, beyaz kurabiyelerden. Yunanların özellikle Noel zamanı tükettikleri bu tatlıyı ülkenin her yerindeki pastanelerde bulabilirsiniz.

 

 

 

SOUVLAKİ KALAMAKİ: Souvlaki, Yunanistan’ın en temel fast-food yemeklerinden birisi. Çöpşiş’ten biraz daha büyük et parçalarının şişe dizildiği bir yemek. Üzerine yarım limon sıkılarak yeniliyor ve genelde yanında patates kızartması ve lavaştan biraz daha kalın pide ile servis ediliyor. Souvlaki Kalamaki, domuz, tavuk, kuzu veya dana eti ile hazırlanabilir. Genellikle yanında pide ekmeği, tzatziki sosu, domates, soğan ve patates kızartması ile servis edilir.

 

 

GYROS: Yunan döneri olarak bilinen gyros, Türk döneri ile benzer özellikler gösteriyor. Tıpkı Türkiye’deki gibi servis edilirken yanında pilav, pide ve domates gibi garnitürler tercih ediliyor. Geleneksel olarak, Yunanistan'da gyros genellikle domuz etiyle yapılır. Ancak, tavuk, dana veya kuzu etiyle yapılan gyros da bulabilirsiniz. Tzatziki sosu (yoğurt bazlı salatalık sosu) domates, soğan, bazen patates kızartması ile servis edilir.

 

 

 


SAGANAKİ: Kelime anlamı ‘sahan’ olan saganakinin malzemesi birçok şey olabilir. Ancak özellikle domates sosunda karides saganaki, sadece limonla yenen peynir saganaki ve yufkaya sarılıp balla tatlandırılan peynir saganakiyi denemeden gelmemeniz menfaatiniz icabıdır. En bilineni kızartılmış peynir saganakidir. Deniz ürünleri (karides, midye vb.) ile de hazırlanabilir. Bazen sebzeler de eklenerek zenginleştirilebilir. Genellikle gravyer, hellim, kefalotiri veya formaela gibi sert peynirler kullanılır.

 

 

 


HORİATİKİ: Yunanistan'da sofraya oturduğunuzda salata olmazsa olmaz. Soğan ve feta peynirinin başrolde olduğu bu hafif salatanın diğer malzemeleri ise marul, domates, salatalık ve zeytinyağı. Yunan salatası, domates, salatalık, biber ve soğan gibi taze sebzelerle hazırlanır. Salatada genellikle feta peyniri kullanılır. Yunan salatası, genellikle rakı veya diğer alkollü içeceklerle birlikte servis edilir.

 

 

 


GEMİSTA: Dolmalık biber, domates veya kabak içine pirinç, baharatlar ve bazen kıyma ile yapılan bir yemek. Gemista, genellikle sıcak veya ılık olarak servis edilir. Yanında yoğurt veya ekmek ile sunulabilir. Üzerine zeytinyağı ve kekik serpiştirilmektedir.